Zobacz pozostałe inspiracje

ORZECHOWY ZAWRÓT GŁOWY

16/10/2013

Składniki:

  • Orzechy włoskie - 10-12 połówek
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Kostka ciemnej czekolady
  • Sorbet z Gruszek Grycan
  • Lody Orzech włoski Grycan

Przepis:
1.Cukier puder podgrzej w rondelku, aż do uzyskania koloru bursztynu. Następnie zdejmij z ognia i zaczekaj chwilę, aż przestanie wrzeć, ale będzie jeszcze gorący.
2.Wlej łyżkę wody i wsyp orzechy włoskie, i jeszcze chwilę mieszaj podgrzewając do momentu, aż orzechy wymieszają się z powstałym wcześniej karmelem.
3.Czekoladę pokrój w paski.
4.Na talerzu ułóż dwie kulki lodów: jedną kulkę lodów orzech włoski Grycan oraz jedną kulkę sorbetu z gruszek Grycan. Obok wyłóż skarmelizowane orzechy a całość udekoruj posiekaną czekoladą.